Klasifikasi Logam Bar Keluli Flat

- Jun 06, 2017-

Flat Steel Bar, merujuk kepada lebar 12-300mm, ketebalan 3-60mm, keratan rentas segi empat tepat dan sedikit tumpul keluli. Bar keluli rata boleh dibasuh keluli, juga boleh dikimpal kosong paip dan kepingan nipis lembaran nipis. Tujuan utama: Flat Steel Bar sebagai bahan yang berguna boleh digunakan untuk besi, alat dan bahagian mekanikal, pembinaan struktur rangka, eskalator.

Logam mengikut struktur boleh dibahagikan kepada: logam ferus, logam besi dan bukan ferus

Keluli Flat Sebelum memperkenalkan klasifikasi keluli, sila ringkas memperkenalkan konsep asas logam ferus, besi dan logam bukan ferus.

1, logam ferus adalah besi dan aloi besi. Seperti besi, besi babi, aloi besi, besi tuang dan sebagainya. Keluli dan besi babi adalah berasaskan besi, karbon sebagai unsur utama aloi, secara kolektif disebut sebagai aloi besi-karbon.

① besi babi adalah bijih besi ke peleburan relau api dari produk, terutamanya digunakan untuk castings keluli dan pembuatan.

② besi tempa cair dalam peleburan lebur lebur, iaitu, besi tuang (cecair), besi tuang dilemparkan ke dalam coran, besi tuang ini dipanggil besi tuang.

Aloi besi terdiri daripada besi dan silikon, mangan, kromium, titanium dan unsur-unsur lain aloi, ferroalloy adalah salah satu bahan mentah keluli, keluli dalam keluli apabila deoxidizer keluli dan unsur pengaloi digunakan.

2, keluli dengan besi ke dalam relau keluli mengikut peleburan proses tertentu, iaitu keluli. Produk keluli adalah jongkong keluli, slabs cast dan dilemparkan terus ke pelbagai cast besi. Biasanya dirujuk kepada keluli, secara umumnya merujuk kepada bergolek ke dalam pelbagai keluli keluli. Keluli adalah logam hitam tetapi keluli tidak sama dengan logam ferus.

3, Logam bukan logam ferus rata, juga dikenali sebagai logam bukan ferus, merujuk kepada logam hitam dan logam dan aloi lain seperti tembaga, timah, plumbum, zink, aluminium dan tembaga, tembaga, aloi aluminium dan aloi bantalan. Selain itu, industri ini juga menggunakan kromium, nikel, mangan, molibdenum, kobalt, vanadium, tungsten, titanium, dan sebagainya. Logam ini terutamanya digunakan sebagai bahan tambahan aloi untuk meningkatkan prestasi logam, termasuk tungsten, titanium, molibdenum dan lain-lain. karbida disemen. Logam bukan ferus ini dikenali sebagai logam perindustrian, sebagai tambahan kepada logam berharga: platinum, emas, perak dan logam langka yang lain, termasuk uranium radioaktif, radium dan sebagainya.